torstai 2. kesäkuuta 2011

Imetyksestä.

Olen ajautunut ristiriitaiseen tilanteeseen rintaruokinnan suhteen. Alunperinkään tyttösen kanssa ei rintaruokinta lähtenyt ihan niinkuin olisi toivonut ja totesinkin, ettei se ehkä ole meidän konsti ravita tyttöä kokonaan. Rinnasta tuli lähinnä pari-kolme kertaa päivässä nautittava lisämaito ja sosiaalinen hetki. Vielä viikko sitten tyttö malttoi sentään imeä ehkä puolesta tunnista 15 minuuttia. Muutaman päivän sisään on tapahtunut valtava muutos; vaikka miten olisi nälkä, niin tyttö ottaa pari imua ja jää sitten vain jammailemaan tissille - siis ei mitään mielenkiintoa! Aloinkin sitten kurillaan testaamaan rintojeni tuotantoa pumpun kanssa. Toissailtana pumppasin sen jälkeen, kun tyttö oli käynyt viettämässä aikaa tissillä - tulos oli säälittävä alle 5ml molemmista rinnoista yhteensä. Nyt aamulla pumppasin taas ja sain kokoon huimat 20ml. Olenko siis itse ryssinyt viimeisetkin rintamaidontuotantoni sillä, että imetän niin harvoin? Onko mahdollista, että tyttö ei missään vaiheessa ole imenyt rintaa tunteella, kun on tiennyt jo laitokselta lähtien pullomaidon helppuden? Poden huonoa omaatuntoa ja soimaan rintojani ja itseäni. Ihmettelen itsekkin miksi; enhän kokenut imetystä meidän tavaksi, vaan koin sen jokseenkin molempia osapuolia turhauttavana tilanteena. Tuntisinko itseni nyt paremmaksi äidiksi jos olisin vain imettänyt alusta asti ja siten ollut tissittämässä ehkä 20 tuntia vuorokaudesta tuon meidän jammailijan tuntien? Olisiko tässä vaiheessa vain helpoin muuttaa koko rinnalla käynti sosiaaliseksi hetkeksi ja unohtaa se ruokapuoli? Vai annanko pumppaamalla lisäpotkua maidontuotannolle ja alan imettää "niinkuin muutkin kunnon äidit"? Tässäpä pähkinää purtavaksi.

2 kommenttia:

  1. Minäkin pohdin näitä asioita kun sairaus vei viimeisetkin mehut imetyksen suhteen ja tulin siihen tulokseen, että imetys on arvokasta, mutta sitä tuputetaan ihan liikaa. Äideille luodaan paineita ja sittenhän se meneekin ihan mönkään. Ei kaikkien ole pakko imettää! Toiselle se ei sovi, toinen ei saa maitoa tulemaan, kolmas ei opi koskaan.

    Onhan äidinmaito sitä parasta ruokaa, mutta entäs jos lapselle tulee nälkäkuolema kun yritetään väkisin pysyä "oppikirjojen sivuilla"!

    Älä ota paineita, tee niin kuin itsestäsi tuntuu ja heitä piutpaut niille "supermammoille", jotka tyrkyttävät.

    Onhan se tissimaito sen verran hyvää tavaraa, että jos jaksat niin anna edes tippa silloin tällöin. Vaikka väitetään, että tissimaidolla ruokittu lapsi on terveempi ja elinvoimaisempi niin sekin on ihan puppua. Terve ja sopivan kokoinen on meidänkin korviketyttö.

    Pääasia on, että lapsi syö jotain! Tissiäidit vastaan korvikemammat tuntuu olevan ikuinen taistelukehä...

    VastaaPoista
  2. Meillä poika oli 5 vuorokautta teholla tipassa ja sai vaan silloin tällöin pullosta maitoa (ilmarinta eikä keuhkot kestänyt imemistä) Olikohan poika 3 päivän ikäinen kun saik kokeilla imetystä.

    Lopputulos oli et poika yritti juoda 2 viikkoa tissiä mut pullo oli <3 Jouluaattona pojan ollessa vajaa 2kk joi hän ekan ja vipan kerran tissit (huom molemmat) tyhjäksi.

    Lypsämällä tuli aluksi hurjia määriä joten poika sai 5.5 kk ikään asti lypsymaitoa. Aluksi kaikki maito lypsämällä (jopa yöllä) mut lopulta vaan sen mitä tissistä tuli.

    Mutta pointtina on se et jos lapsi ei vaan juo tai maitoa ei tule niin ota suosiolla se korvike käyttöön. terveitä lapsia silläkin tulee. Parempi ruokkia lapsi kun pitää nälässä. stressaaminen imetyksestä ei tee hyvää lapselle eikä äidille.

    VastaaPoista