keskiviikko 10. elokuuta 2011

Neuvolointia neulatyynynä.

Käytiin eilen Justiinan 3kk-neuvolassa. Varsinainen terkkari oli lomalla ja meidät otti vastaan harjoittelija, jonka kanssa löysimme melko hyvin yhteisen kielen, muttei kuitenkaan tunnu olevan sen oman terkan voittanutta. Ensi kerralla sitten päästäänkin tutun tätin käsittelyyn ja neuvolalääkärinäkin tulee toimimaan entinen omalääkärini, jonka kanssa jutut luistavat myös mitä mainioimmin. Olen ollut tekemisissä parin terkkariharjoittelijan kanssa ja ikävä kyllä en ole ollenkaan vakuuttunut. Toki ymmärrän sen, että nuorten pitää tehdä töitä jotta kokemus karttuu, mutta heidän neuvonsa ovat aina jokseenkin kirjaviisaan oloisia; sehän on selitettävissä tosin sillä ettei heillä ole vielä omakohtaista kokemusta. Vakkariterkkarini ei tuijota vain kirjan ohjeita vaan tuntuu luottavan enemmän siihen, että lapsen voi kasvattaa hyväksi ihmiseksi muutenkin kuin yhdellä tietyllä kaavalla.

Justiinan kehitys on mallillaan; hyvin jaksaa kannatella päätään, seuraa leluja katsellaan, heijasteet ovat lähes hävinneet, kujertaa, juttelee ja hymyilee. Kaikkia temppuja ei neuvolassa kuitenkaan esitelty, kun neiti oli hiukkasen väsynyt ja nälkäinen kotona unta vastaan käydyn viivytystaistelun vuoksi; ei päässyt yllättämään, että jonnekkin lähtiessa vedetään herne nenään ja ei suostuta nukkumaan.

Kaulapoimuja käskettiin seuraamaan vielä entistäkin tarkemmin vaikka jo nyt putsaamme ne päivittäin mahdollisesti useammankin kerran. Olivat eilen aika hautuneet, mutta yön yli olleen talkin ansiosta poimut olivat tänään jo ihan hyvässä kunnossa. Muun sortin moitteen sijaa ei terkkariharkkari löytänyt.

Painoa on kertynyt tähän mennessä hienot 6570g (5590g) ja pituutta 62,8cm (57,5cm), päänympärys on 43,2cm (41,5cm). Suluissa on 2kk neuvolan mitat vertailun vuoksi. Pään mitta kulkee todella hienosti omaa käyräänsä pitkin, mutta on paljon "normaalia" suurempi; saa nähdä mitä lääkäri sanoo 5kk käynnillä. Pituus on keskiarvon yläpuolella ja paino keskiarvon tietämillä, saisi olla kuulema enemmänkin pituuteen nähden; kuinkahan monet lisäpoimut kaulasta löytyisikään jos painoa olisi vielä lisää?

Väsymys ja nälkäisyys eivät ainakaan helpottaneet rokotustilannetta. Ensin tyttö Justiina sai suuhun rotavirusrokoteaineen ja sen jälkeen piikit molempiin reisiin. Itku oli aivan valtava, kovempi kuin ikinä ennen. Minuakin alkoi melkein itkettämään, kun tyttö itki niin lohduttomasti. Sain puristaa Justiinaa todella lujasti itseäni vasten ja pidellä toisella kädellä rokotettavaa jalkaa paikoillaan, ettei vain tulisi liikahduksen takia vahinkoja; paljon tyttö vastaan vänkäsikin ja minä pelkäsin koko tytön menevän rikki napakan puristuksen vuoksi. Piikit saatiin kuitenkin ongelmitta annettua ja itkukin loppui siinä vaiheessa, kun tyttö pääsi takapenkille kaukaloonsa nukkumaan. Vähänhän tuo reisiään aristi eilen, mutta tänään en ole huomannut mitään. Nukkumaan mennessä annoin supon, ettei kuume pääse yöllä kohoamaan varkain ja tänään annoin toisen päiväunien jälkeen, kun oli neiti valahtanut niin järjettömän kalpeaksi ja jotenkin huteran oloiseksi. Kuumetta ei ole ollut, eikä enää tänään mitään muitakaan oireita; ehkä tyttö nukkuu enemmän kuin normaalisti, mikäli se edes tuon unikeon suhteen mahdollista.

Kuumeen suhteen terkkari antoi hivenen erikoisen ohjeistuksen. Olen aina ollut siinä käsityksessä -vielä tänäänkin- ,että pyllystä mitattuna ruumiinlämpö on aina korkeampi kuin kainalosta mitattuna ja vielä 37,7 olisi täysin normaalilämpöä. Terkkari kuitenkin koitti minulle vakuuttaa, että takamuksesta mitattuna pätee sama kuin kainalosta mitattuna; siis yli 37 astetta olisi jo lämpöä. Olen tällä kertaa luottanut nettineuvoihin enemmän kuin terkkariharkkariin ja tullut siihen tulokseen, että jos pyllylämpö on alle 38 astetta, niin ei vielä ole mitään hätää. Omituista vain, että miten terkan neuvo oli moinen.

Seuraava tarkastus olisi siis edessä 5kk iässä; sitä odotellassahan tyttö ehtii kasvaa ja kehittyä ihan valtavasti.

1 kommentti:

  1. En ole mikään lääketieteen asiantuntija, mutta kyllä minäkin olen sitä mieltä, että 37,7 pyllystä mitattuna on jo ihan oikeaa lämpöä. Ainakin omat lapset ovat moisilla lukemilla olleet jo ihan kunnolla sairaita.

    Kiva, että neuvolassa oli kaikki kunnossa. Piikit on inhottavia. Onneksi Justiina ei muista niitä enää seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista